Burgerlijke luik van politierechtbank – objectiviteitsclausule
De objectiviteitsclausule is een verplichte clausule in elke rechtsbijstandsverzekering.
Indien u het niet eens bent met het advies of het standpunt van de rechtsbijstandsverzekeraar heeft u de mogelijkheid om deze objectiviteitsclausule in te roepen.
Deze clausule biedt u de mogelijkheid om advies te vragen van een advocaat die u zelf vrij mag kiezen. Deze advocaat zal vervolgens de situatie inschatten en op basis van de overhandigde documenten een advies verlenen over de slaagkansen van een eventuele procedure.
Vervolgens zijn drie situaties denkbaar;
De advocaat bevestigt uw standpunt en geeft dus een positief advies: in dat geval is de rechtsbijstandsverzekeraar verplicht om dekking te verlenen voor alle kosten van de verdere procedure.
De advocaat bevestigt het standpunt van de rechtsbijstandsverzekeraar en adviseert dat een procedure weinig slaagkans heeft (negatief advies): in dat geval betaalt de rechtsbijstandsverzekeraar de helft van de kosten van dat advies terug. De andere helft moet u in dat geval zelf betalen.
De advocaat verleent u een negatief advies, maar u beslist alsnog een procedure op te starten, waarbij u een gunstiger resultaat heeft bekomen dan wat uw rechtsbijstandsverzekeraar heeft ingeschat: in dat geval zal de rechtsbijstandsverzekeraar de kosten van de advocaat terugbetalen met terugwerkende kracht.